Pieczony łosoś w sosie szpinakowym

Dziś mamy dla Was przepis na łososia w sosie szpiankowym.....napewno bęzieice chętnie wracać do tego dania ponieważ jest łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim pyszne!

Świeży filet z łososia (ok 500g), opłukujemy,pozbywamy się skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę:
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku, starte
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
Wszystkie składniki mieszamy i nacieramy kawałki łososia. Odstawiamy do zamarynowania min na 30 min.
Sos szpinakowy:
opakowanie świeżego szpinaku- opłukać, osuszyć. Na patelni podgrzać masło ( 2 łyżki) z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy szpinak i mieszamy aż zwiędnie. Dodajemy śmietankę 30% ok 100 ml, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 1 minutę. Pod koniec posypujemy mąką ziemniaczaną i podgrzewamy.
Do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C wkładamy zamarynowanego łososia i pieczemy przez około 15- 20 min.
Wykładamy rybę z piekarnika. Na talerzu na spodzie wykładamy sos szpinakowy, na niego układamy upieczonego łososia. Dekorujemy rukolą. Do ryby zawsze też pasuje cząstka cytryny. Zdrowe, łatwe no i oczywiście pyszne danie kolacyjne. Zachęcam do przyrządzenia