kwiecień

KWIECIEŃ

„Historia krokusa dającego szafran”

1. Budyń ryżowy z szafranem
szklanka ryżu długoziarnistego, 5 łyżek cukru, kawałek kory cynamonu, ½ laski wanilii, szczypta szafranu, ciemny cukier do posypania.
Mleko wlewamy do rondla,dodajemy opłukany ryż i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Dodajemy cynamon i wanilię. Przykrywamy i gotujemy ,aż tyż wchłonie całe mleko, co potrwa około pół godziny. Wrzucamy szafran i gotujemy jeszcze minutę, dokładnie mieszając. Wyjmujemy cynamon i wanilię a budyń ryżowy nakładamy do pucharków. Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem. Smacznego!

2. Wystrój sali-lokalu w tym wiosennym okresie umilą nam z pewnością kolory lekkie, zwiewne i świeże. Do grupy tej umilającej aury należą na pewno: cytrynowy,waniliowy, seledynowy, herbaciany, jaśminowy (Zdjęcie może być z naszego wesela- kolory pasują)

3. W tym wiosennym klimacie do naszego standardowego menu wprowadzamy: zupa z zielonego ogórka, zupa krem z sałaty, żurek, barszcz biały, rolady z jajem. Jeśli chodzi o trunki królują w tym czasie świeże białe wina na bazie szczepu sauvigion blanc lub cytrusowe, lekko musujące.

4.Nasze dekoracje na ten czas to żywe gałązki kwitnącej jabłoni, forsycja, bazie... oraz standardowe propozycje z żywych kwiatów: margaretka, róża, tulipan

ego koloru.