Sernik z białą czekoladą
Fantastczny, cudowny, rewelacyjny SERNIK
Gdy raz go zrobicie...
Przepis pochodzi z warszawskiej restauracji AMBER, którą odwiedzają polskie gwiazdy i celebryci.
Potrzebne będą:
- Pudełko herbaników
- pół kostki masła
- 850g mielonego twarogu
- 200g cukru (+ 2 łyżeczki na górę)
- 3 żółtka
- 3 jajka
- pół laski wanilii
- skórka pomarańczy
- 100ml śmietany 36%
- 150g pokruszonej białej czekolady
1. Herbatniki pokruszyć i utrzeć palcami z miękkim masłem ( ma to wyglądać jak mokry piasek)
2 .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i ułożyć spód
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
4. Resztę składników zmieszać na gładką masę (można mikserem) wylać to na spód i piecz w temperaturze 150stopni przerz 80 minut w kąpieli wodnej (tortownicę wstaw w blaszkę wypełnioną wodą do połowy wysokości tortownicy)
5. Można jeszcze górę sernika posypać cukrem i opalić palnikiem