Kieszonka drobiowa z farszem szpinakowym w sosie z boczniakami i szparagami

W ostatnią niedzielę miałam problem z pomysłem na obiad. Wykorzystałam to co miałam pod ręką w lodówce.
Proponuje kieszonkę z piersi faszerowaną z sosem śmietanowym.

 

3 piersi z kurczaka kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwa płaty. Rozbijamy je, prószymy solą i pieprzem. 4 łyżki szpinaku rozmrożonego, odsączonego z wody, przesmażamy na maśle, dodajemy posiekany drobno czosnek,sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem mieszamy przesmażony szpinak z serem feta, ok 100 g. Farsz nakładamy na połowę piersi, przykrywamy drugą częścią mięsa. Spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na oliwie lub oleju z obu stron na złoto. Do mięsa dodajemy szklankę bulionu drobiowego. Dusimy na małym ogniu ok 10 minut. Boczniaki 3-4 sztuki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle, dodajemy do mięsa. Na koniec kroimy 4 szparagi ze słoika na kawałki i również dodajemy do sosu. Zalewamy całość 100 g śmietany kremówki- zagotowujemy. Jeśli sos jest za rzadki zagęszczamy delikatnie. Danie pasuje do ziemniaków, klusek, ryżu, makaronu., czyli prawie do wszystkiego.