Nasze przepisy

W kuchni często wracam do polędwiczki wieprzowej. To bardzo wdzięczne, smaczne i chude mięso.

Tym razem proponuje przepis mojego autorstwa:
Roladki z polędwiczki wieprzowej z suszonymi pomidorami i szpinakiem
2 polędwiczki wieprzowe nacinamy wzdłuż tworząc prostokątny płat mięsa. Rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem. Na farsz: opakowanie świeżego szpinaku przesmażamy na maśle z podsmażonym wcześniej czosnkiem ( 2 ząbki). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy.
Na płacie rozbitego wcześniej mięsa rozkładamy szpinak, 5 pomidorów suszonych pokrojonych na paski i 2 garście pestek dyni , orzeszków pini, słonecznika ( można kupić gotową :chrupiąca sałatka z firmy Bakalland) ). Zwijmy ciasno w roladkę i obwiązujemy nicią. Obsmażamy na maśle, zmniejszamy ogień, podlewamy bulionem i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu.
Na koniec do naczynia , w którym dusimy polędwiczkę wkładamy 3 łyżki gotowej pasty pomidorowej, podlewamy niewielką ilością śmietany 30%. Sos doprawiamy do smaku , jeśli jest za rzadki zaklepujemy minimalnie.
Do tego dania pasują wszelkiego rodzaju kluseczki typu gnocchi, kopytka itp.
Mam nadzieję, że zasmakujecie w tym daniu
Polecam